Så stärktes känslan av trygghet i Västerås
Ett systematiskt trygghetsarbete i Skallberget respektive Bäckby i Västerås har gett resultat. Fastighetsbolaget Victoriahem har under ett års tid arbetat med tätare ronderingar vilket har lett till trivsammare – och alltså tryggare – boendemiljö.
Det är företaget AktivBo som på uppdrag av Victoriahem genomfört undersökningen. I enkäten, som skickas ut varje år, ställs bland annat frågor om hur de boende upplever sitt område utifrån trivsel- och trygghetsaspekter.
På Skallberget svarade 65,5 procent i kundundersökningen att de känner sig trygga i sitt område på kvällar och nätter. Det är en ökning med hela 25 procentenheter sedan 2023.
På Bäckby känner sig 65,6 procent trygga. Det är en ökning med 14 procentenheter jämfört med förra årets undersökning.
Samarbete ger resultat
Ökningen av den upplevda tryggheten i områdena visar att ett systematiskt trygghetsarbete som bygger på samverkan med andra lokala aktörer ger ett gott resultat. Samarbete med kommunen, polisen, lokala föreningar och fastighetsägare som bland annat genomför trygghetsvandringar och aktiviteter för barn och unga tillsammans är en nyckelfaktor.
Trygghetsarbete i Västerås har gett resultat. Foto: Victoriahem
På Bäckby och Skallberget ronderar nu förvaltningen oftare i och runt fastigheterna. Skräp plockas upp snabbare och områdena ser prydligare ut, vilket kan öka känslan av trygghet, menar Magnus Munter, områdeschef för Victoriahem i Västerås.
– Vi har satsat mycket på belysningen i våra bostadsområden och satt upp led-belysning. Det ger mycket bättre sken och sparar dessutom energi. I en del trappuppgångar har vi bytt ut entrédörrarna och satt in elektroniska passersystem. Det ökar säkerheten ordentligt, säger Magnus Munter.
Märkbar ökning
Undersökningen visar även att andelen som känner sig trygga i sitt trapphus på Bäckby har ökat med 16 procentenheter och på Skallberget med 17 procentenheter sedan 2023.
77 procent av de boende hos Victoriahem på Bäckby svarar att de trivs i sitt område, vilket är en ökning med 12,5 procentenheter sedan 2023. På Skallberget är trivseln 87,5 procent – vilket är en ökning med 30 procentenheter.
– Vi håller bomöten, planterar blommor, renoverar bänkar och rustar upp cykelrum. Alla dessa saker tillsammans ökar trivseln, säger Magnus Munter.
2024-08-14 11:06