Nyhetsbild

Sverigepremiär för mobil återvinning av lermassor

En ny återvinningslösning för markstabilisering ser dagens ljus i början av 2025. PreZero lanserar då en mobil anläggning som möjliggör både stabilisering av förorenad lera och förstärkning av markområden.


Den mobila återvinningsanläggningen är specifikt utvecklad för stabilisering av jordar och leror, vilket möjliggör stabilisering av förorenad lera för deponering samt förstärkning av markområden inför bostadsbyggande och infrastrukturprojekt. Stabiliseringstekniken ger dessutom enorma fördelar vid hantering av sulfidjordar. Maxkapaciteten för anläggningen är 200 ton i timmen.


– Vi håller ständigt utkik och vill ligga i framkant vad gäller nya tekniska lösningar så att vi kan erbjuda våra kunder modern och effektiv resurshantering, säger Erik Karlstrand, projektledare för jordstabiliseringsprojektet och chef NA bygg & infrastruktur på PreZero.


Återanvändning på plats


Eftersom återvinningsanläggningen är mobil kan PreZero även erbjuda stabilisering av lerhaltiga jordar direkt på plats. Detta innebär eliminering av transporter med negativ miljöpåverkan.


  Mobil återvinningsanläggning för stabilisering av jordar och leror. Foto: PreZero  
Den nya återvinningsanläggningen är den första i sitt slag.


I själva stabiliseringsprocessen siktas och luckras jordmassorna innan jorden mixas med önskad andel stabiliseringsmedel. Dessa stabiliseringsmedel kan vara cement, kalk eller restprodukter från framställning av bränd kalk eller viss aska från biokraftvärmeverk. Förutom att processen gör det möjligt att återanvända instabila lerjordar, innebär den här lösningen även att restprodukter kan återanvändas i olika ändamål.


– Eftersom vi vill erbjuda så kostnadseffektiva och miljöriktiga lösningar som möjligt, är den här markstabiliseringslösningen helt rätt i tid nu när efterfrågan på återvinning av lermassor är så stor, säger Håkan Jonsson, avdelningschef specialavfall i Region Öst på PreZero.


Den mobila återvinningsanläggningen för markstabilisering kommer att sättas i bruk i början på 2025.




Mikael Barani

2024-10-04 12:09