Nyhetsbild

Finalisterna förbereder sig för Sweden Green Building Awards

Idag presenteras de 14 finalister som gör upp i sju kategorier i Sweden Green Building Awards. Evenemanget äger rum den 28 november i Stockholm där Sweden Green Building Council (SGBC) presenterar vinnarna.


Sveriges bygg- och fastighetssektor står för omkring en femtedel av landets inhemska utsläpp av växthusgaser enligt Boverket. För att premiera företag, personer, kommuner och andra aktörer som medvetet arbetar för att sänka vårt gemensamma klimatavtryck delar SGBC, Sveriges ledande branschorganisation inom hållbart samhällsbyggande, årligen ut utmärkelser inom ett brett spektrum av priskategorier.
– Medvetenheten och viljan till förändring bland våra medlemmar har ökat enormt de senaste åren och omställningen är i full gång. Årets finalister i Sweden Green Building Awards är en viktig källa till inspiration för samhällsbyggnadsbranschen och Sveriges gemensamma klimatarbete, säger Lotta Werner Flyborg, vd Sweden Green Building Council.


  Finalister i Sweden Green Building Awards.
Totalt tävlar 14 projekt om att vinna en av sju klasser i Sweden Green Building Awards.
Kollage: Sweden Green Building Council


Bland årets finalister finns Masthuggskajen i Göteborg, ett innovationsprojekt i Bålsta som når certifieringen NollCO2, ett grönskande kontorshus i Malmö samt en varsam modernisering av ett av Stockholms klassiska landmärken.


De två finalisterna i priskategorin ”Årets person inom hållbart byggande” har, som hållbarhetschef på White Arkitekter respektive fastighets-/hållbarhetschef på Vacse, starkt bidragit till ökad kunskap och hastighet i branschens omställning.


2024 års finalister är:


Årets Miljöbyggnad:



  • Kyrkberget hälsocentral; Region Örebro län, Regionservice fastigheter

  • Vista, Wihlborgs



    Årets Miljöbyggnad iDrift:



    • Boplatsen 3, Wihlborgs

    • Hessegården, Vectura fastigheter


    Årets BREEAM-byggnad:



    • Nya Borås tingsrätt, Skanska Sverige, Vacse

    • Sickla Central, Atrium Ljungberg


    Årets LEED-byggnad/projekt:



    • Oas, Skanska fastigheter Malmö

    • Hötorgshus 2, Vasakronan


    Årets NollCO2-projekt:



    • Effekten 13, Castellum

    • Innovationsprojekt Bålsta, Distreal, NREP/Logicenters


    Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur:



    • Masthuggskajen allmän platsmark; Göteborgs stad, Peab anläggning, Sweco, Ramboll

    • Slakthusområdet E101, Stockholms stad exploateringskontoret


    Årets person inom hållbart byggande:



    • Anna Graaf, hållbarhetschef, White Arkitekter

    • Sara Jägermo, fastighets- och hållbarhetschef, Vacse


    Flera av finalisterna satsar på trä och bygger med trä-/hybridstomme för att minska mängden stål och betong. De arbetar även systematiskt med att optimera mängden material och minska spill. Transporter och energilösningar ses över. Andra spaningar från årets nomineringar är att cirkularitet och solceller med batterilagring kommer mer, samt att bolagen kontaktar leverantörer i ett tidigt skede för att ta fram egna, innovativa och specifika produkter till sina projekt.


    Juryn består av medlemmar från respektive certifieringssystems operativa råd. Årets person inom hållbart byggande utses av representanter från SGBC.


    Årets prisutdelning på Scandic Continental inleds med halvdagskonferensen SGBC forum som har fokus på hållbarhetscertifieringarnas roll i bygg- och fastighetsbranschens omställning.




    Mikael Barani

    2024-10-09 11:24