Nyhetsbild

Snabbare lösning av tvister säkerställer samhällskritiska investeringar

Tvister gällande offentliga upphandlingar förkortas med nära ett år genom skiljeförfarande jämfört med allmän domstol. I en rapport skriver SCC Skiljedomsinsitut att tidsvinsten är viktig för att hindra försening av samhällskritiska investeringar samt för att minska risken för svinn av omfattande ekonomiska belopp.


Offentliga upphandlingar utgör i dag ungefär en tredjedel av den offentliga sektorns utgifter och inkluderar kritiska områden som infrastruktur och välfärdstjänster. Det kan exempelvis handla om upphandlingar som rör byggande av vägar eller leveranser av medicinsk utrustning. När tvister om upphandlade kontrakt drar ut på tiden riskerar dessa investeringar att stoppas eller försenas, vilket kan leda till betydande ekonomiska eller samhälleliga förluster. Snabb och effektiv tvistlösning är därför avgörande.
– Utdragna tvister som rör offentligt upphandlade kontrakt bromsar tillväxten, leder till ökade kostnader och skapar osäkerhet kring samhällsnyttiga projekt. Det är avgörande att kunna lösa den typen av tvister snabbt och effektivt, säger Madeleine Thörn, biträdande generalsekreterare SCC Skiljedomsinstitut.


  Madeleine Thörn, biträdande generalsekreterare SCC Skiljedomsinstitut. Foto: SCC Skiljedomsinstitut  
Offentliga upphandlingar uppgår årligen till 900 miljarder kronor.
Madeleine Thörn, biträdande generalsekreterare SCC Skiljedomsinstitut, vill snabba upp lösningen av tvister.
Foto: SCC Skiljedomsinstitut


Rapporten slår också fast att entreprenadtvister löses på halva tiden hos SCC jämfört med i allmän domstol, vilket är avgörande för att stora infrastrukturprojekt ska kunna fortskrida enligt plan.




Mikael Barani

2024-10-21 12:45