Nyhetsbild

Ökat drogbruk i arbetslivet – byggsektorn hårdast drabbad

Drogbruket på svenska arbetsplatser är på uppgång och utgör ett växande hot mot säkerhet och arbetsmiljö. En ny studie visar att andelen positiva drogtester har stigit från 5,2 procent år 2020 till 6,3 procent år 2023, med byggbranschen som mest utsatt. Experter uppmanar nu arbetsgivare att agera för att motverka riskerna.


– Användningen av droger i Sverige riskerar att skapa problem på arbetsplatser, och påverka arbetsmiljö, prestation och säkerhet negativt, berättar Fredrik Sparring som är företagsläkare och specialist inom beroendefrågor på Avonova.


Nu visar en ny studie* på en oroande utveckling. De resultat som Karolinska Universitetslaboratoriet presenterade år 2020, visade på 5,2 procent positiva testsvar. I den aktuella studien från Avonova och Karolinska Universitetslaboratoriet som baseras på tester från 2023, var andelen betydligt högre - 6,3 procent. 


  Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor på Avonova. Foto: Avanova  
Fredrik Sparring, företagsläkare och specialist inom beroendefrågor på Avonova.
Foto: Avanova


Byggbranschen i topp


Resultaten från de drogtester som utförts slumpvist, visade att den högsta andelen positiva resultat (3,6 procent) återfanns inom byggsektorn. Som en jämförelse var genomsnittet för samtliga undersökta branscher 1,9 procent.
– Byggnadsbranschen har en hög representation av arbetsrelaterade olyckor, och användning av narkotika är en tydlig riskfaktor. Såväl anställda som allmänheten kan drabbas och fler arbetsgivare behöver ta ansvar för en drogfri arbetsmiljö, menar Fredrik Sparring.


Drogtester inom olika branscher (andel positiva testsvar)


Byggnadsbranschen 3,6 procent
Tillverkningsindustri 2,4 procent
Transportbranschen 1,9 procent
Försäljning och lager 1,2 procent

Studien har även tittat närmare på hur stor andel positiva svar som registrerats utifrån testanledning. Störst andel positiva test finns vid misstanke (drygt 43 procent), följt av testning under rehabilitering (drygt sju procent).
– Drogtestning är en viktig del i arbetsmiljöarbetet och kan hindra individer från att fastna i ett destruktivt missbruk. Samtidigt är det viktigt att testresultatet alltid övervakas av en medicinskt ansvarig läkare, som kan bedöma om testsvaret beror på medicinskt bruk eller ett otillåtet intag av narkotika, avslutar Fredrik Sparring.


*Studien har nyligen presenterats i den vetenskapliga artikeln: Workplace Drug Testing—Prevalence of Positive Test Results, Most Common Substances, and Importance of Medical Review, som är publicerad i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Drug Testing and Analysis.





Mikael Barani

2025-03-17 09:01